Jdi na obsah Jdi na menu

Doma na Hané

28. 2. 2017

Pravá čokoláda z hanáckých Troubelic

s_dsc_8982_fa.jpg

 

Troubelice leží na samém kraji Hané, v oblasti, kde se vždy dařilo obilí i ovoci. Čokoládu by tu ale nikdo nehledal. Však také historie místní čokoládovny není dlouhá – první tabulka spatřila světlo světa teprve v roce 2013. Protože se ale v rodinné firmě Františka Bačíka mladšího snoubí kvalita a profesionální přístup od výběru bobů až po balení a distribuci, nepřekvapí, že dnes začíná být troubelická čokoláda pojmem a vyhledávaným zbožím nejen v Olomouci a okolí, ale koupit ji a ocenit můžete v řadě obchodů po celé republice.

 

 

 

Na úvod skoro povinná otázka: Proč zrovna čokoláda?

S  nápadem vyrábět čokoládu přišel v roce 2002 můj otec, František Bačík st., žijící v zemi kakaovníkových plantáží – Ekvádoru něco přes 30 let. Nějaký čas jsem strávil v Ekvádoru i já, vě­noval jsem se tam obchodní činnosti a sbíral zkušenosti po boku svého otce. Poznával jsem různé oblasti pěstování kakaovníků, jezdil jsem po plantážích a v hlavě jsem měl myšlenky o výrobě čokolády. Mám rád nové výzvy a rozhodl jsem se tento nápad začít realizovat. Již na samém začátku jsem věděl, že pokud budu chtít uspět, musím mít kolem sebe tým, na který se mohu stoprocentně spolehnout a musím zvolit „jinou cestu“, a to cestu vysoké kvality. Rozhodl jsem se tedy pro výrobu vysokojakostní čokolády přímo z kakaových bobů.

Využil jsem svých obchodních zkušeností, v roce 2009 jsem začal s podniká­ním a v roce 2010 jsem do ČR dovezl první zásilku kakaových produktů odrů­dy Arriba Nacional. Ekvádorské kakaové boby patří k těm nejlepším a nejkvalitnějším na světě. Některé produkty byly určené pro kosmetické firmy a ty další posloužily jako zkušební suroviny na výrobu čokolády.

Stroje na tradiční výrobu čokolády na trhu nebyly, proto jsem navrhnul a ve spolupráci s mými kamarády jsme vyrobili testovací stroj na výrobu čokolády – tzv. melanžér a čistící zařízení, tzv. odslupkovač.

V  odslupkovači dochází k  narušení struktury kakaových bobů a následnému odfouknutí slupky. Takto se kakaové boby zbavují slupek a mohou se dále zpracovávat. Rozemleté kakaové boby (bez slupek) se nazývají kakaová hmota. Tato hmota přirozeně obsahuje kakaové máslo (tuk). Kakaové máslo je nositelem vý­razné čokoládové chuti a vůně.

Hmota se vlévá do melanžéru, přidají se další suroviny, v našem případě panela a sušené mléko a vše se hněte po dobu až 70 hodin. Záleží na druhu čokolády. Hnětením dochází k sjednocení chuti a ke zjemnění čokolády.

Jelikož nikdo z rodiny není vyučený potravinář ani cukrář, zkoušeli jsme vyrobit čokolády metodou pokus-omyl. První testování výroby probíhalo doma v kuchyni s pomocí manželky. Postupným zkoumáním poměrů jednotlivých ingrediencí vznikaly naše vlastní receptury. Některé z receptur byly již téměř hotové a my jsme potřebovali prostory na zahájení výroby. V té době jsme rekonstruovali bývalý statek a z hospodářské budovy vznikla v přízemí vý­robna čokolády.

Konečně jsme mohli začít s výrobou čokolády a měli jsme víc místa na testování nových receptur. Po recepturách přišly na řadu obaly. Museli jsme vymyslet, jak budou vypadat, do jakého materiálu budeme balit. Všechny obalové materiály nakupujeme od českých vý­robců. První troubelická čokoláda spat­řila svět v roce 2013. Bezlepková čokoláda slazená třtinovou šťávou, bez éček, bez přídatných látek a bez rostlinných olejů (kromě kakaového másla).

V době, kdy jsme pracovali na recepturách, jsme začali s  prodejem kakaových produktů (bobů, hmoty, másla, prášku). Vše se balilo a dodnes se balí ručně. Postupně jsme rozšiřovali naši nabídku o další produkty. Tak vznikla malá rodinná manufaktura Čokoládovna Troubelice – já spolu se svou ženou, maminkou a sestrou. Všichni jsme dělali vše, co bylo zapotřebí. Vyzkoušeli jsme si každou práci ve výrobě, což je dnes naší velkou výhodou, protože se dokážeme zastoupit. Důležitým článkem jsou i mé děti, které ochutnávají, a dí­ky nim máme i čokoládu a kakao pro děti.

20. 1. 2013 byl zprovozněn e-shop s naší nabídkou. Začátky byly opravdu těžké a když přišla objednávka, všichni jsme byli šťastní a vděční. Přes týden jsme vyráběli a o víkendech jezdili po trzích a výstavách. Postupně nás zákazní­ci z veletrhů začali vyhledávat i na webu a posílali nám objednávky. Čokolády jsme začali prodávat v červnu 2013.

Získali jsme certifikát HANÁ regionální produkt a Český výrobek. Začátkem roku 2014 jsme získali Zlatou Salimu za naši mléčnou 51%. Pro celou naši rodinu to byl nepopsatelný pocit štěstí a uvědomění si, že naše práce má smysl. A hlavně to bylo velké povzbuzení do další práce. Dále jsme získali ocenění Výrobek Olomouckého kraje. Za všechna ocenění jsme vděčni a bereme je jako určitý závazek vůči našim zákazníkům, abychom i nadále pokračovali v práci se stejným nasazením a stále udr­žovali vysokou kvalitu našich produktů.

Jste malá rodinná firma, je to podle vás výhoda?

V našem případě je to výhoda, máme dobré vztahy, můžeme se jeden na druhého  spolehnout, známe své silné a slabé stránky, všichni pracujeme s  maximálním nasazením. Je důležité mít se o koho opřít, vědět, že v tom člověk není sám a  v  případě potřeby se umíme zastoupit. Již několikrát jsme zažili nelehké situace a problémy a v tom okamžiku se vzájemně podporujeme a ví­me, že náš rodinný tým překoná všechny překážky.

Začínali jsme jako čistě rodinná výrobna – já, moje manželka, maminka a sestra. Otec pracuje v Ekvádoru a zajišťuje nám suroviny. Se zvyšující se poptávkou po našich produktech jsme zaměstnali i nové pracovníky. V současné době mám 3 zaměstnance, kteří nejsou členové rodiny. Já se starám o celkový chod čokolá­dovny, aby vše fungovalo tak, jak má, přes stroje, zařízení, budovy, statek. Když je zapotřebí, vyrábím čokolády a pomá­hám ve výrobě a jinak jsem stále na telefonu a mailu, kde odpovídám na dotazy našich zákazníků a navrhuji jim čokolády na míru.

Moje žena Jitka je moje pravá ruka, komunikuje se zákazníky, má na starosti objednávky, nabídky, e-shop, velkoobchod a maloobchod a spoustu jiných věcí. Mimo jiné se spolu staráme o naše tři děti. Maminka Zdenka pracuje jako vedoucí výroby, všechny receptury má v hlavě a pečlivě hlídá všechny poměry jednotlivých surovin a zabývá se výrobou čokolád v melanžérech. O všem má přehled a výrobu má pod kontrolou. Sestra Jitka se věnuje přípravám našich jarmarků, přednáškách s  ochutnávkami u nás v čokoládovně a plánuje, které zají­mavé akce a veletrhy s naším čokostánkem navštívíme. Odpovídá na dotazy zá­kazníků týkající se složení a použití na­šich výrobků. Každé úterý je k dispozici v naší prodejně v Troubelicích. Všichni ostatní pracují ve výrobě, skladu a expedici.

Výroba čokolády je v poslední době skoro módní záležitost, čím je podle vás právě vaše čokoláda jedinečná?

Čokoládoven opravdu přibývá, a to je dobře, zákazník má možnost výběru. Některé čokoládovny vyrábí z  polotovarů a v ČR je jen pár, které vyrábí pří­mo z kakaových bobů. Je veliký rozdíl, jestli nakoupíte již hotovou čokoládu, kterou dál zpracováváte, a nebo se vě­nujete i samotné výrobě čokolády, jak se říká od bobů až po tabulku. My patří­me do té druhé skupiny, vyrábíme čokoládu z  ekvádorských kakaových bobů, sladíme ztuhlou šťávou z cukrové třtiny a nepoužíváme žádné látky zvýrazňují­cí chuť a vůni. Suroviny si nakupujeme přímo z Ekvádoru, kde žije otec, který dohlíží na pěstování, sklizeň a vybírá nám ty nejlepší suroviny na výrobu čokolády. Osobně dohlíží i na samotnou nakládku zboží do kontejneru. Naše jedinečnost je právě v tom, že máme pod kontrolou celý proces od pěstování suroviny až po dodání na náš sklad. Naše výrobky jsou bezlepkové a v nabídce máme i čokolády pro alergiky. Našimi klienty jsou lidé s různými výživovými omezeními a my jsme rádi, že i jim mů­žeme nabídnout některé z našich výrobků. Pořádáme přednášky, ochutnávky a  jarmarky na našem statku, abychom byli v přímém kontaktu se zákazníky.

Vyrábíme zakázkové čokolády klientům na míru, ať už se jedná o čokolády reklamní, k narozeninám, svatbě a různým jiným příležitostem. Samozřejmostí je originální obal a reliéfní „obrázek“ na čokoládě vytvořený ze dvou druhů čokolády. Umíme vyrobit i čokolády různých tvarů dle individuálních přání. V nabídce máme i námi ručně vyrobené dřevěné krabičky.

Značku HANA regionální produkt máte už 3 roky, jaký je váš názor na tuto iniciativu?

Záměr je chvályhodný, díky regionálním značkám se mohou zviditelnit i vý­robci nebo pěstitelé, kteří prodávají jen ve svém blízkém okolí a nemají čas na nějakou reklamu. Nedokáži posoudit, jak je to v jiných regionech, ale např. v samotném centru Hané – Litovli mají regionální trhy značky Haná minimální návštěvnost, přestože je tam zajímavá nabídka a lidé mají možnost nakoupit si potraviny v jiné kvalitě, než na kterou jsme zvyklí z klasických obchodů, a také mají možnost podpořit regionální výrobce.

My jsme rádi, že značku HANÁ má­me a snažíme se o ní díky našim produktům šířit povědomí na místech, která s čokoládou navštěvujeme po celé ČR. Lidé jsou zvídaví a rádi navštěvují zají­mavá místa, tak jim rádi doporučíme právě náš rodný kraj a skvělé výrobce masa, sýrů, koláčů atd.

Máte nějaké plány, sny nebo vize do budoucna?

Díky mé rodině a zaměstnancům se mi podařilo splnit si svůj čokoládový sen, ve kterém bych rád pokračoval a naplňoval ho více v reálném životě, proto­že tento sen nemá hranice. Návštěvnost našich webových stránek stoupá, objednávek přibývá a my všichni se snažíme o to, aby to tak bylo i v budoucnu. Momentálně pracujeme na rozšíření skladových prostor a dalších úpravách naší provozovny. Snažíme se přicházet na trh s  novými produkty, do budoucna připravujeme nejen nové druhy čokolád, ale i zařazení nových zdravých potravin a produktů pro celiaky. A na to, které plány se nám podaří zrealizovat, se můžete přijet podívat k nám do Troubelic.

doma-na-hane300.jpg