Jdi na obsah Jdi na menu

Kynychova.cz

27. 10. 2015

 

ENERGIE, VITALITA, DOBRÁ NÁLADA A ZDRAVÉ MLSÁNÍ...

 

....takto zjednodušeně by se daly charakterizovat účinky kakaových bobů. Já osobně jsem si na ně musela nějakou dobu zvykat, tedy na jejich chuť, ale pro jejich účinky jsem si je opravdu oblíbila a jsou běžnou součástí mojí kabelky. Zkuste i vy zdravě mlsat prostřednictvím kakaových bobů! Více se o jejich účincích dočtete v článku níže. 
Vaše Hanka Kynychová

 

Čokoládovna Troubelice – František Bačík je rodinná výrobna čokolády na Hané, která se zabývá i dovozem kakaových a jiných produktů z Ekvádoru. 

 

Kakaové boby jsou semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Čokoládovna Troubelice má ve své nabídce kakaové boby ve slupce nepražené nebo pražené. Slupka chrání kakaový bob před oxidací. Kakaové boby mají hořkou chuť, u pražených bobů si můžete více vychutnat výraznější „čoko“ chuť. Nepražené boby upřednostňují vegani a vitariáni. My doporučujeme našim klientům nejprve vyzkoušet oba druhy a vybrat si boby, které jim více chutnají. Někdy mají kakaové boby na povrchu bílý „povlak“,  jedná se o zbytky osemení,  ve kterém jsou jednotlivé boby uloženy v kakaovém plodu tzv. masorce.

 

Proč jíst kakaové boby? Již staří Mayové a Aztékové znali blahodárné účinky kakaových bobů. Používali je na dodání energie, síly a jako afrodiziakum. Pili nápoj z kakaových bobů jako nápoj nesmrtelnosti.

 

Dnes jsou kakaové boby doporučovány zejména v alternativní medicíně pro svůj vysoký obsah minerálních látek, zejména hořčíku a vápníku, a  řadí se mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. V lidovém léčitelství se používají pro své povzbuzující a pozitivní účinky – navozují dobrou náladu a jsou účinným bojovníkem proti stresu a depresi.  Malá hrst kakaových bobů povzbudí tělo i mysl, proto jsou vhodné na zvýšení koncentrace při učení nebo k dodání energie před zahájením sportovní aktivity.

 

Kakaové boby můžeme jíst celé se slupkou, případně slupku sloupnout. Další variantou je kakaové boby nadrtit např. v hmoždíři a tuto drť použít na posypání obilných kaší, jako koření na maso a zeleninu. Drť z bobů se může dát místo oříšků do třeného těsta. Pokud máte rádi müsli, můžete si připravit domácí müsli z kakaových bobů a sušeného ovoce. U nás v čokoládovně se osvědčila kombinace kakaových bobů se šťavnatými sušenými banány, které máme v nabídce.  Prodáváme i směs z kakaových bobů na přípravu nápoje „čaje“, která se zalévá vroucí vodou. Tento nápoj můžete pít vlažný v letním období a horký v chladných a zimních dnech. 

 

kynychova-1.png

 
kynychova-2.png

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://kynychova.cz/index.php?id=481