Jdi na obsah Jdi na menu

SALIMA Brno 2014

27. 10. 2015

 

Česká čokoláda s ekvádorskými kořeny

 

 Čokoládovna Troubelice je malá rodinná firma svázaná s Ekvádorem – zemí vysoce kvalitních kakaových bobů. Jako přímý dovozce surovin se nedávno pustila do výroby vlastní čokolády, která hned při své premiéře na brněnském veletrhu získala ocenění Zlatá Salima 2014.

Základem originality a vysoké kvality čokolády Franko z moravských Troubelic je přímá vazba na pěstitele a dodavatele surovin. „Všechny použité kakaové produkty a třtinová šťáva panela pocházejí z Ekvádoru, rovníkové země Jižní Ameriky. Ekvádorské kakaové boby patří k nejkvalitnějším a nejznámějším na světě pro své výjimečné aroma a chuť. Naše dodavatele si pečlivě vybíráme a osobně dohlížíme na sklizeň, následný nákup surovin, nakládku zboží v Ekvádoru a vykládku v České republice,“ popisuje důslednou kontrolu František Bačík, majitel firmy Čokoládovna Troubelice, který v Ekvádoru žil sedm let a stále zde má část rodiny.

S dovozem surovin na výrobu čokolády začal v roce 2010, ale poptávka zákazníků rostla, často chtěli vyzkoušet také koncový produkt, takže na jejich popud se posléze pustil do výroby čokolády. „První tabulku čokolády jsme vyrobili asi před devíti měsíci. Jde o pravou českou čokoládu vyrobenou přímo z kakaových bobů, nepoužíváme polotovary a nepřidáváme žádná zahušťovadla, aroma ani jiné chemické látky. Jako asi jediní v Česku používáme místo bílého cukru panelu, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny, nerafinovanou a nezbavenou melasy, což je zdravá varianta slazení,“ vysvětluje František Bačík, čím je jeho čokoláda jedinečná. Za pravdu mu v tom dala i hodnotitelská komise, která mléčné čokoládě Franko s obsahem kakaové sušiny nejméně 51 % udělila jednu z deseti cen Zlatá Salima 2014. „Na veletrhu SALIMA vystavujeme poprvé a doufám, že ne naposled. Jsme moc rádi, že jsme hned napoprvé získali ocenění, které nás snad posune někam dál,“ neskrývá spokojenost výrobce, který účasti na veletrhu určitě nelituje. „Nemohu porovnávat s jinými ročníky, ale návštěvníků k nám přišlo opravdu hodně, ani jsem jich tolik nečekal. Jednáme tu i s obchodními partnery, jak stávajícími, tak potenciálními novými zákazníky, takže účast je pro nás určitě přínosem.“

Exkluzivní čokolády Franko se nabízejí v mléčném, hořkém a bílém provedení, vedle tabulek jsou k dispozici také kolečka a unikátní je na nich zdobení různými reliéfy. „Nejde o barvivo, ale nanasenou vrstvu jiné čokolády, zpravidla bílé. Vyrábíme je na zakázku, například valentýnské se srdíčky, k narozeninám či výročí, s věnováním, portrétem, logem apod. Jde o ruční stěrkování, takže každá naše čokoláda je originál,“ říká František Bačík. Se svou nabídkou míří především do prodejen zdravé výživy, restaurací a hotelů, prodejen dárkových předmětů a jiných vybraných maloobchodů. „Do řetězců ani dodávat nechceme, protože nám jde v první řadě o kvalitu, čemuž odpovídá i cena. Mohu říci, že i když je  naše čokoláda ve srovnání s běžnou nabídkou v obchodech drahá, své zákazníky si našla a je jich až nad očekávání,“ pochvaluje si výrobce. Na veletrhu SALIMA Čokoládovna Troubelice oslovuje jak koncové zákazníky, kteří si potrpí na českou kvalitu, tak například výrobce pralinek, kteří hledají kvalitní čokoládu jako polotovar pro svoji výrobu, nebo cukráře, kteří mají zájem o třtinovou šťávu, kakao a kakaové máslo.

 

salima-1.jpgsalima-2.jpgsalima-3.jpg

Zdroj: http://www.bvv.cz/salima/aktuality/ceska-cokolada-s-ekvadorskymi-koreny2/